Hangonyi  Zöldmező Vadásztársaság  weblapja , Borsod-Abaúj-Zemplén  megye. > > > >

Bemutatkozunk

bemutatkozunk

Vadászház

vadászház

Galéria

fotógalléria

Árjegyzék

árjegyzék

Saját tagoknak

saját tagoknak

Kapcsolat

kapcsolat


Bemutatkozunk

Vadásztársaságunkat, 1934-ben alapították meg elődeink Hangony, Kissikátor, Domaháza. és Borsodszentgyörgy községek határainak területén közel 8-12 ezer hektáron. A Magyarországi rendszerváltozás, az új vadászati törvény és  a tulajdonviszonyok rendezése után mint a terület bérlője jelenleg 4320 hektár a vadászterület nagysága, ahol két hivatásos vadászt alkalmazunk. Mivel területünk erdős jellegű így szép gímszarvas, őz, vaddisznó törzsállománnyal rendelkezünk.

A vadásztársaság területe Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Ózd városától nyugatra 14km távolságra fekszik amely Ózd-Szentsimon-Hangony-Kissikátor-Domaháza útvonalán érhető el.A terület északi vonalát Szlovákia,nyugati részén Nógrád megye határa, déli részén Domaháza, és Kissikátor községek határainak vonala, keleten a Hangonyi tó vonalán Szlovákia határáig terjed.VT.TÉRKÉPE
back forth
 
Fő vadjaink

GÍMSZARVAS - CERVUS ELAPHUS

A Magyarországi erdők "koronás királya" Európában és a Közel-Keleten őshonos. Létszámát tekintve a Nyugat-Európai állományok jelentősek, de a minőséget a Közép-Európai állomány képviseli, hazánkkal az élen. A szarvas Magyarország legjelentősebb nagyvadja.

Magyarországi elterjedése:
Az ország leghíresebb szarvaspopulációja az ország Dél-Dunántúli részén, Zala, Somogy és Baranya megyében található. Közepes minőségűek a Nyugat- és Észak-Dunántúl, valamint az Északi-középhegység szarvasai. A kiváló minőség a Magyarországon adott, a szarvas számára optimális élőhely meglétének és a tudatos vadgazdálkodásnak köszönhető. Ez a vadfaj az aljnövényzetben dús tölgyeseket, liget- és szálerdőket, akácosokat kedveli, amelyeket a táplálkozásban oly fontos szerepet játszó mezőgazdasági területek szabdalnak, így ideálissá téve a vad számára az élőhelyet, ahol a nyugalom és a táplálék együtt megtalálható. A nagy erdőgazdaságok megtehetik és meg is teszik, hogy ezeket a vad számára oly fontos területeket, ahol az ősidők óta meglévő bőgőhelyek is kialakultak, komoly erőfeszítések árán is, de fenntartják.Trófeája: az agancs, melyet a hím állat hord és évente vált.


ŐZ -  CAPREOLUS CAPREOLUS

Az őz Eurázsiában igen elterjedt. Az európai őz korábbi keleti irányban a Baltikum-Fekete-tenger között húzódott elméleti határig terjedt, napjainknak azonban már elérte az Ural-Volga vidékét. Előfordul Skandinávia déli részén, valamint Kis-és Elő-Ázsiában. A nálunk megtalálható alfaja Közép-Európa leggyakoribb és egyben legkisebb „nagyvadja”.

Magyarországi elterjedése:
A legjobb bakok a Tisza és a Kőrös folyók mentén, Szolnok és Békés megyében fordulnak elő. A Dunántúl őzállománya is jelentős, minősége közepes. Legfőbb élőhelye a szétszórt, mezőkkel és rétekkel tarkított erdőszélek cserjékben és aljnövényzetben gazdag, ritka faállományai. Kora nyáron szeret a földeken és a magas gabonában heverni.Trófeája az agancs, melyet a bak visel és minden évben levet.
A Magyarországon terítékre hozott őzek trófeái a világelsők között szerepelnek, bizonyítván a hazai őzgazdálkodás kiemelkedő színvonalát.


VADDISZNÓ - SUS SCROF

A disznófélék családjának egyetlen európai képviselője a hazánkban is megtalálható vaddisznó, amely Európában, Ázsiában és Afrika északi részén őshonos, de betelepítették Észak- és Dél-Amerikába is.

Magyarországi elterjedése:
Erdeink legnagyobb létszámú csülkösvadja leginkább a Dunántúlon, az Északi-középhegységben, valamint a Pilisben (az egykori magyar királyok híres vadászterületein) fordul elő, de ma már az Alföldön is rendszeresen megtalálható. Élőhelye főleg a kiterjedt aljnövényzettel, nedves talajjal, ingoványokkal, mocsarakkal teli lomberdők. Megtalálhatóak a tűlevelű erdőkben, cserjés vidékeken, esetleg nádas tóparti területeken vagy dúsan borított mezőségeken is. Megfigyelhető, hogy nappali pihenőhelye sokszor a nagy kukorica- és napraforgótáblákban van, s csak éjjel keresi fel turkálni az erdőt. Főleg eső után a réteket, legelőket is kedveli, ahol giliszták után kutat.
Elterjedéséből, szaporodási viszonyaiból adódóan ma Magyarország olyan vadfajának tekinthető, mely minden vadász számára elérhető, akár egyéni, akár társas vadászatok során.A vaddisznó trófeája: a különösen fejlett agyara, vagyis szemfoga.

© Copyright Hangonyi Zöldmező Vadásztársaság Add to Twitter blogger facebook Érvényes CSS!  email image